miercuri, 26 martie 2014

Glanda Pineală

  Punctul reflexogen al Epifizei si ce reprezinta Glanda Pineala


Aaron B. Lerner
Virginia Fiske


1917 - Carey Pratt McCord și Floyd Pierpont Allen - fac experimente asupra glandei pineale incercand sa obtina rezultate pozitive in ce priveste pigmentarea pielii in anumite afectiuni.
1950 - Harvard Medical School - experimenteaza faptul ca absenta sau prezenta glandei pineale influneteaza greutatea ovarelor la soarecii de laborator.




1958 - Aaron B. Lerner de la Yale University descoperă principalul hormon secretat de această glandă - melatonina
1961 - Virginia Fiske ( Wellesley College ) atrage atenția ca lumina influenteaza negativ secretia de melatonina
Ștefan-Marius Milcu



1967, 1992 - Dr. Ștefan-Marius Milcu publica două Tratate de Endocrinologie Clinică, descoperind un hormon hipogliceminant al epifizei, denumit pinealină ( cu influență directă în înțelegerea acțiunii epifizei asupra glandei tiroide )




                                      Ce este epifiza sau glanda pineală 

Glanda Pineala
                   
Este o glandă endocrină de culoare roz sau gri-roșiatic, aflată în masa encefalului, între cele două emisfere ale creierului. Are o greutate de aproximativ 0,2 g, aceasta variind în funcție de vârsta fiecărei persoane, involuând odată cu dezvoltarea acesteia.

Glanda pineală este încă studiată în mediile științifice, în prezent necunoscându-se foarte multe despre funcțiile sale în cadrul organismului uman. Ceea ce se cunoaște totuși o prezintă ca fiind deosebit de importantă mai ales pentru reglarea anumitor funcții. Astfel știm că, prin secreția de melatonină, glanda pineala influențează:


- ceasul biologic;
- longevitatea si starea de bine;
- sistemul imunitar;
- regenerarea organismul in timpul somnului;
- alternanța dintre starea de veghe și cea de somn;
- visele;
- dezvoltarea sexuală;
- secreția de aldosteron și corticosteron a glandelor suprarenale ;
- reglează glanda tiroidă;
- are efect antioxidant



                                   Ce trebuie sa stim despre melatonina ? 

                 Secretia de melatonina se regularizeaza inca de la a treia luna de viata, aceasta fiind secretata la potential maxim pana la 7-8 ani, precedand aparitia pubertatii, adolescenta fiind punctul in care secretia incepe sa scada.
             In timpul noptii, melatonina este secretata in mod normal de la ora 00,00 pana la orele diminetii ( 4,00-5,00 ). Astfel, in timpul somnului, functionarea melatoninei face  ca hormonii energetici sa intre intr-o stare de inactivitate, organismul incepand procesul de regenerare. Se inhiba activitatea cerebrala - gandirea, concentrarea. Tot in timpul somnului, melatonina curata la nivel celular toxinele si alte reziduuri. Prin actiunea inhibatorie asupra unor organe  face ca in timpul noptii sa scada tensiunea arteriala. Totodata, prin capacitatile sale regenerative, impiedica procesul de imbatranire.
          Melatonina este un factor important in ce priveste memoria. Unele studii indica actiunea benefica a melatoninei in prevenirea si ameliorarea Alzheimerului. De asemenea previne sau amelioreaza afectiuni ale vezicii biliare, actioneaza ca un agent protector impotriva radiatiilor, regularizeaza greutatea corporala prevenind obezitatea, suplimentele de melatonina putand in anumite cazuri sa creasca fertilitatea la femeile ce se apropie de menopauza.

        Un efect negativ asupra secretiei de melatonina il are lumina, glanda pineala fiind fotosensibila si incetandu-si activitatea in prezenta luminii. Lumina albastra (460-480 nm)  este un inhibator radical al secretiei de melatonina - aceasta stopandu-se brusc in prezenta luminii albastre. Ironic, in ultimii ani suntem  invadati de acest tip de iluminare "economic" si care are menirea de a ne proteja ochii, furnizat de becuri, neoane, lcd-uri.
            Odata cu inaintarea in varsta, secretia de melatonina devine din ce in ce mai redusa - de unde si insomniile frecvente la persoanele in varsta, somnul neregulat al acestora. De asemenea, datorita unor factori ca poluarea prin fluor, pesticide, alimente improprii, ritm de viata nocturn, petrecerea unei mari perioade din zi ( si noapte ) in fata unor surse de lumina - monitoare, lcd-uri de tablete, telefoane, etc., apare un proces de calcifiere/ cristalizare a glandei pineale - secretia de melatonina fiind anulata iremediabil.


Ce inhiba activitatea glandei pineale si ce efecte negative se declaneaza in organsim in absenta secretiei de melatonina ?


1. In primul rand lumina pe timpul noptii, lumina albastra fiind cea mai daunatoare secretiei de melatonina. Pe scurt, activitatea pe timpul noptii, lucrul la calculator sau alte monitoare noaptea, folosirea telefonului, somnul cu televizorul deschis sau cu o lampa de veghe inhiba procesele glandei pineale.

2. Consumul de alimente cu urme de pesticide, fluorul din apa sau din pasta de dinti, cafeaua, alcoolul, zaharul, tutunul influenteaza negativ glanda pineala fiind printre principalii factori care duc la calcifierea acestei glande. 

Efectele negative ale absentei melatoninei pe timpul noptii in organism sunt :

- dereglarea somnului
- organismul nu se mai regenereaza intr-un mod optim 
- apar insomniile, depresiile, oboseala cronica
- in mod extrem ( mai ales la persoanele care lucreaza/ activeaza  pe timp de noapte ) s-a observat ca in lipsa melatoninei sunt sanse crescute se se dezvolte cancerul.
- dereglari ale glandei tiroide
- secretii de cortizol ( hormonul de stres )  la nivelul glandelor suprarenale

Unde se gaseste melatonina ? 

1. Melatonina poate fi gasita in anumite plante - acestea folosind substanta pentru a regla perioadele de activitate- inactivitate in prezenta sau in absenta luminii si cu rol antioxidant si regenerator.
Cateva plante/ fructe/ legume cu procent ridicat de melatonina : 
- orez
- ovaz
- migdale
- zmeura
- fructele goji
- acid citric ( lamai, lime, portocale)
- cirese, visine ( ciresele au un continut de 50 de ori mai mic decat visinele )
- banane
- tamarind
- oregano
- neem
- rosii
- porumb
- usturoi
- etc

        Exista, de asemenea, si suplimente medicamentoase de melatonina care se iau numai printr-o prescriptie medicala deoarece aceasta substanta are si efecte adverse. 


                                              Punctul reflexogen al Epifizei

         In cadrul reflexologiei, Epifiza se localizeaza usor daca impartim imaginar degetul mare de la picior in patru parti egale ( centrul fiind reprezentat de punctul reflexogen al Hipofizei ) - practic Epifiza situandu-se in sfertul superior spre spatiul interdigital.
Se maseaza cu policele circular, punctiform sau cu presiune intre 2 si 5 minute. Masajul acestui punct este folosit in special pentru insomnii, neputinta de a avea un somn linistit, reglarea ceasului biologic, alaturi de masajul sistemului nervos central - SNC - si al Hipofizei. 

         O atentie deosebita se va acorda punctului de sprijin- suportului degetului mare - care se va realiza in asa fel incat sa nu se creeze disconfort. Presiunea exercitata in acea zona poate intampina probleme daca marginea unghiei degetului mare este netaiata corespunator sau incarnata.


                              




BIBLIOGRAFIE

Curs de reflexologie - Laurentiu Ivanescu, Mariva Serv, Ploiesti





















Un comentariu:

  1. Bună seara, căci aşa am dat de sfaturile utile din acest blog. Vă mulțumesc în numele tuturor celor ce încă nu ştiu de ce nu dorm şi nu se refac după o anumită vârstă.
    Cu respect,
    Bogdan Pîrşcoveanu

    RăspundețiȘtergere